BUZZPARTNERS-logo-HR

Upgrade jouw Instagram profiel in 4 stappen

Soms zie je op Instagram een profiel voorbij komen waar je meteen jaloers op wordt. Alles is om door een ringetje te halen: van een mooie profielfoto tot prachtige fotos. Dit zijn dan ook vaak de accounts die succesvol zijn op Instagram en steeds meer en meer volgers krijgen.

In deze blog laat ik je zien hoe je in vier stappen jouw Instagram profiel een boost kan geven, waardoor het aantrekkelijker wordt voor Instagram gebruikers om jou te gaan volgen.

Profielfoto

Als je tussen alle Instagram accounts wil opvallen is het ten eerste belangrijk dat je een goede profielfoto hebt. Voor een goede profielfoto is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 •  Zorg dat de profielfoto van hele goede kwaliteit is. Foto’s die op Instagram worden geüpload, worden namelijk direct gecomprimeerd waardoor deze kwaliteit verliezen. Dit doen de social media bedrijven om ervoor te zorgen dat hun servers niet zo snel vol raken. Als jouw originele profielfoto van slechte kwaliteit is, dan wordt hij nog slechter gemaakt door die compressie. Zorg dus altijd voor topkwaliteit voordat je upload. Dit geldt trouwens ook voor alle fotos die je op Instagram plaatst.
 • Een herkenbare profielfoto is belangrijk. Zorg ervoor dat je gezicht er duidelijk op staat. Neem de foto daarom niet van te ver af.
 • Je profielfoto wordt rond bijgesneden. Check daarom goed of de foto die je wilt gebruiken ook in deze vorm goed past, zodat er niet belangrijke gedeeltes van de foto worden afgesneden.
 • Goed licht op een foto maakt echt het verschil. Dit zorgt er voor dat je profielfoto fris en duidelijk oogt. Daglicht werkt hiervoor het beste. Het liefst niet in de felle zon te veel licht wil je namelijk ook niet.
 • Gebruik een rustige achtergrond, zodat deze niet afleidt. Het draait immers om jou!

Zelf vind ik de profielfoto van Yvonne Coldeweijer (@lifeofyvonne) een goed voorbeeld. Ze is goed in beeld, gebruikt een rustige achtergrond en de belichting is precies goed.

Instagram Yvonne Coldeweijer

Schrijf de perfecte bio

Een biografie is belangrijker dan je denkt. Deze moet meteen duidelijk maken wat je volgers van jou kunnen verwachten en wat jij van je volgers verwacht (call-to-action). Deel je bijvoorbeeld recepten op Instagram? Laat dan in je biografie weten dat mensen jou moeten volgen voor lekkere recepten. Ben je een hypotheekadviseur? Vertel mensen bijvoorbeeld dat ze jou kunnen volgen voor tips rondom het kopen van een huis. Belangrijk is ook om je bio lekker persoonlijk te houden en te vertellen wat jou uniek maakt. Een goed voorbeeld hiervan is fitnesstrainer @lisafiitt. Zij laat in haar bio weten dat ze een fitness trainer is die zichzelf niet te serieus neemt. Hier kun je, naast dat je ziet dat ze fitness trainer is, meteen uit op maken dat ze waarschijnlijk ook wel een stukje humor heeft. Ook vertelt ze in haar bio dat ze een boek heeft geschreven en dat je de link ernaar toe eronder kunt vinden. Hierdoor vraagt ze eigenlijk indirect om daar op te klikken. Dit is dan ook haar call-to-action. Door de combinatie van duidelijk maken wat ze doet, een stukje persoonlijkheid tonen en een call-to-action in haar biografie te zetten, creëert Lisa een hele sterke biografie.

Maak Instagram Highlights Covers

Ondanks dat je Instagram Stories na 24 uur alweer verdwijnen, kun je deze toch permanent aan je profiel toevoegen. Dit doe je door middel van Instagram Highlights toe te voegen aan je profiel. Deze highlights voeg je toe op de volgende manier:

 1. Ga naar Stories en klik op ‘uitlichten’.
 2. Maak een nieuwe highlight aan door op ‘nieuw’ te klikken.
 3. Verzin een korte krachtige titel voor de highlight.
 4. Klik op ’toevoegen’.

Als je dat hebt gedaan is het tijd om mooie Instagram Highlight Covers aan te maken. Dit kun je doen via verschillende (gratis) ontwerpprogramma’s. Voorbeelden hiervan zijn Canva en Creative Cloud Expres. Zij hebben templates die je kunt gebruiken als basis voor jouw highlights.

Voorbeelden van Canva templates

Voorbeelden Instagram Highlights Covers

Ook kun je ervoor kiezen om allemaal dezelfde Instagram Highlight Covers te gebruiken. Zelf gebruiken wij ons ‘icon’ voor alle highlights.

Instagram BuzzPartners

Tip: geef je highlights duidelijke namen, zodat gebruikers meteen kunnen zien wat ze achter de betreffende highlight kunnen verwachten.

Creëer een mooie feed

Als je jouw profielfoto, biografie en highlights hebt aangepakt, dan kan een mooie feed niet ontbreken. Maar wat is een feed nou eigenlijk? Een feed is een overzicht van al je foto’s op je profiel, verdeeld in rijen van drie.

Zo maak je in drie stappen een mooie feed:

 1. De eerste stap is om een onderwerp te bepalen van je feed. Waar wil jij je op focussen? Hierover ga je content plaatsen.
 2. Vervolgens kies je een passend kleurenpallet bij je onderwerp. Kies hiervoor kleuren die je regelmatig in je feed toepast. Deze kleuren pas je niet alleen toe in je feed, maar ook in de stories die je plaatst en in je Instagram Highlights Covers. Zo creëer je eenheid.Tip: Er zijn verschillende plan-apps om te bekijken welke foto’s bij elkaar passen. Zelf gebruik ik hiervoor de app UNUM. Met deze app maak je een ‘nep-feed’. Daarmee kun je perfect testen of de foto past bij de rest van je feed. Ook kun je hiermee de volgorde bepalen van welke foto je wanneer plaatst.
 3. Gebruik steeds hetzelfde filter over je foto’s, om van je feed een mooi geheel te maken. Met een filter kun je jouw foto’s ook een bepaalde sfeer geven. Gebruik bijvoorbeeld bruin/rode tinten om een warme sfeer te creëren en gebruik koele tinten als blauw en wit om je feed wat frisser te maken.Tip: met de app Lightroom kun je zelf een filter creëren en deze als ‘voorinstelling’ opslaan. Vervolgens kun je in één druk op de knop deze voorinstelling toepassen op elke foto die je daarna op Instagram wil gaan plaatsen.
  Let er wel op dat elke foto onder andere een andere belichting en contrast heeft. Kijk daarom altijd goed of het filter wel goed bij de foto past. Wordt de foto niet te veel overbelicht? Of wordt de foto juist te donker?
  Mijn tip is om eerst de foto in Lightroom te corrigeren. Dit kan gemakkelijk met de ‘auto’ modus in Lightroom. Vervolgens exporteer je deze foto naar je camerarol en daarna upload je deze bewerkte foto weer in Lightroom. Pas vervolgens het filter toe.

Tot slot is het echt belangrijk dat alle elementen van je Instagram profiel goed bij elkaar matchen: zorg voor eenheid in je profielfoto, biografie, highlights en feed. Hiermee valt je profiel ook echt op en wordt het als Instagram gebruiker aantrekkelijker om je te gaan volgen. Kijk kritisch naar je profiel en stel jezelf de vraag: zou ik mezelf gaan volgen als ik naar mijn profiel kijk?

Kimberly BuzzPartnersKimberly Timmer | Social Media Manager

Wat zeggen onze klanten?

Deel gerust dit artikel